Duhovna obnova za mlade Srijeda, 18. 3. 2020.

 LIVNO 14.-15.3.2020.

''ALI JA SAM MOLIO ZA TEBE DA NE MALAKŠE TVOJA VJERA. PA KAD K SEBI DOĐEŠ UČVRSTI SVOJU BRAĆU'' (LK 22,32)


U subotu ujutro, 14.ožujka, okupili smo se u Omišu i sa s. Antoniom krenuli na put. Duhovnu obnovu započeli smo posjetom zajednice Cenacolo u Ugljanima. Članovi zajednice  otvorili su svoja  srca i pustili nas u svoju svakodnevnicu, podijelivši s nama radosti i patnje koje susreću na putu ozdravljenja s Kristom. Zamolili su nas da za njih molimo i darovali su nam krunice koje oni sami izrađuju od jobova zrna. Radosno je bilo slušati svjedočanstvo ljudi koji su dotakli dno života i da su na tom dnu susreli Isusa. Isus ih vraća u život da osjete i svjedoče  Njegovu ljubav i milosti, te da pokažu da se može ići naprijed  kad pustimo Isusa u svoje srce.

Nakon Cenacola, uputili smo se prema Livnu u duhovni centar 'Kuća Djeteta Isusa' gdje su nas radosno ugostile Služavke malog Isusa s. Ines, s. Annemarie i s. Nevena, pruživši nam sklonište, a što je još važnije pravi primjer vjere i ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Program je bio osmišljen tako da se “ duhovno raskućimo“, no možda je bolje reći s Bogom skućimo.

Na početku smo izmolili krunicu Djeteta Isusa, te imali predavanje o prijateljstvu koje je vodio fra Josip Jukić. Spomenuo je da je prijateljstvo jako važno i ako želimo imati  prave prijatelje, da mi  trebamo takvi postati. Fra Josip je predslavio Svetu misu i klanjanje koje je bilo plodonosno i poticaj da Isusu dopustimo da nam postane prijatelj i da mi budemo Njegov pravi prijatelj puni povjerenja.

Nakon što smo se „duhovno najeli“, treba prezalogaji ukusnu hranu što su sestre ('rodice' po Kristu) skuhale. Kažu da je hrana ukusnija kad se dijeli, nama je bila preukusna jer smo se družile i dijelile  Kristovu ljubav.

U nedjelju smo imali Lectio Divina i razmatrali smo dio evanđelje po Luki 22, 31- 34.

Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu.  Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću." Petar mu reče: "Gospodine, s tobom sam spreman i u tamnicu i u smrt."  A Isus će mu: "Kažem ti, Petre, neće se danas oglasiti pijetao dok triput ne zatajiš da me poznaš."

Često sam puta u životu Šimun Petar koji u malim događajima i situacijama izda Isusa. Srećom Isus moli za nas, moli i pomaže nam da rastemo u vjeri i da se potpuno predamo Njemu. Nije lako umrijeti sebi, a živjeti Bogu, no Isus je strpljiv i učvršćuje nas da bi mi mogli oduševljavati i učvršćivati braću i sestre koje nam šalje na životni put.  Kao što Isus moli za nas, trebamo moliti jedni za druge  jer je molitva neprocjenjiv dar koji možete pokloniti prijatelju.  Molitva je radost Bogu, čovjeku i bližnjemu.

Nakon nedjeljne Svete mise uputili smo se prema Katunima gdje smo izmolili Križni put i spremno zakoračili na novu duhovnu stazu proslavljanja Boga i služenja bližnjemu po uzoru na Isusa Krista.

Zorana Tomasović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve