Duhovno-formativni susret animatora u Solinu Subota, 19. 1. 2013.

Dana 19. siječnja 2013. u samostanu sestara Služavki Malog Isusa u Solinu održan je duhovno-formativni susret PMI-a s područja splitske Provincije za animatore. Susret je organiziralo Vijeće za PMI-a, a pročelnica s. Dolores Brkić ga u cijelosti osmislila, te tijekom dana sve posebnim kreativnim stilom animirala.


Uz s. Dolores na susretu je bila, aktivno sudjelujući, gospođa Anita Dukić, članica PMI-a u ime laika pri Generalnoj upravi, s. Rebeka Batarelo kao i s.Danka Žaper koja je došla sa svojim animatorima. Na skupu je sudjelovalo 28 animatora i to iz župa: Trilj, Košute, Cista Velika, Cista Provo, Omiša, Krilo-Jesenice, Solin-Gospa od Otoka, Šestanovac, Katuni-Kreševo, Dugopolje, Split- Sveti Križ, Split-Mejaši, Split-Gospa od Pojišana, te mladi Druge gimnazije Split. Susret je započeo neobičnim predstavljanjem sudionika u prijateljskoj atmosferi koja nas je uvela u molitvu. Kao daljnja motivacija za rad poslužila nam je neobična glazbena kompozicija ''Animator'' koju smo u razigranoj atmosferi uz dirigentice ipak otpjevali. 

Zapaljena svijeća u dijelu polutame nas je potakla na meditaciju koju je vodila s.Dolores pričajući nam priču  ''Priča jedne svijeće'' koja je nosila jasnu poruku: ''Što više gorite to će jasnije biti svjetlo u vama samima.''

Imaj srce, samo malo srca, raditi sa srcem, biti srce, stalno se provlačilo kroz sve etape rada cijelog dana što je naša animatorica izvrsno povezivala svojim iskustvom animiranja. Inače, dominirao je tekst ''Imaj srce…'' na vidnom mjestu u dvorani. 

U izvrsnoj atmosferi sudionika don Jure Vrdoljak održao je predavanje u Godini vjere: ''Vjera, povjerenje i uzori vjere.'' Unutar predavanja izveden je scenski prikaz koji s predavanjem čini jednu cjelinu: Čvrsto u vjeri, oslonite se na Boga, imajte povjerenja! Don Jure je naveo primjere bl.Alojzija Stepinca, Ivana Pavla II., slugu Božjeg Stadlera, pa i generala Gotovinu. 

Kroz edukaciju o animiranju shvaćali smo svrhu animiranja, te naučili kako oživjeti rad u skupini i dalje ga ugrađivati u rad zajednice. ''Animator treba biti pokretač akcije, pronaći put  kroz molitvu, ostvarujući prijateljstvo s Bogom jer je On naš glavni animator'', misao je koja se provlačila kroz čitavi dan. 

Sastavnice animiranja, kao i druge pisane materijale, svi smo osobno dobili kako bi nam bili od pomoći u daljnjem aktivnom radu.

Kroz rad u skupinama osvrnuli smo se na predavanje, meditaciju i naša osobna iskustva, te jedni druge obogatili vlastitim razmišljanjima o predavanju i svjedočanstvima. Zbog velike zainteresiranosti za druženje i rad časne sestre su nas trebale ''prekinuti'' kako bi nas okrijepile ručkom pripremljenim ponajprije s ljubavlju. 

Nakon okrjepe družili smo se sa štićenicima doma Sv. Rafael koji vode brižne sestre Služavke Malog Isusa, čiji su nas štićenici ispunili ljubavlju, te nam ''poklonili'' mnoštvo toplih zagrljaja. Vrijeme smo ispunili pjesmom, smijehom, igrom…

Nadalje uz glumu i ritmičke vježbe, koje su pripremili Mali anđeli PMI-a iz Solina sa s.Rokom Ćubelić, nastavljen je rekreativni dio.

Kako se bližio kraj nova iznenađenja nam je ponudila s. Magdalis Krnjača  svojom kreativnom radionicom, te sve oduševila umijećem. 

Na kraju svih ovih ljepota slijedilo je ono najvažnije, Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli koje je predvodio don Jure. Na misi su sudjelovale i sve sestre samostana, a pjevanje je predvodila dr. Danijela de Micheli Vitturi (PMI). Don Jure nas je kroz propovijed, oslonivši se na iskustvo življene vjere i evanđelja, ohrabrio na odlučan hod s Isusom.

Na kraju je s.Dolores zahvalila glavnom animatoru- Isusu, don Juri, časnim sestrama kao i animatorima. 

Razišli smo se ohrabreni vjerom, nadom i ljubavlju, obogaćeni novim prijateljstvima.

Branka Mlinar i Antonela Barun PMI

  Vijesti - Sve