Franjina ekonomija Srijeda, 28. 9. 2022.

Franjina ekonomija (The Economy of Francesco) izvorno je bila ideja pape Franje da okupi mlade ekonomiste u Asizu na šestodnevni susret u ožujku 2020.g. . Upravo je on u mladima vidio nadu za zaokret postojećeg ekonomskog sustava u smjeru pravednije, manje isključive i moralnije ekonomije. 


Papa je uvjeren kako mladi posjeduju želju i gorljivost da svojom osobnošću, idejama, aktivnošću i voljom utječu na sadašnju i daju ''dušu'' budućoj ekonomiji. Pandemija jest onemogućila ostvarenje ovog susreta ali je i potakla organizatore i mlade da se ova ideja preoblikuje i postane globalnim pokretom. Preko on-line susreta razvijao se rad dvanaest 'sela', tematskih ekonomskih područja i kroz njih razni projekti, webinari, radionice i druge edukacije. Od tada organizirana su dva globalna on-line susreta koje su mladi pratili iz svojih država gdje su organizirali HUB-ove, središta u kojima su pripremali i popratne programe.

Mladi iz Hrvatske su se ovom pozivu odazvali na samom početku želeći u stvarnost hrvatske ekonomije unijeti vrijednosti koje su temelj ovog pokreta, a to su zajedništvo, briga za siromašne i za sve stvoreno, sve ono što nam je darovano na upravljanje. Bili su aktivni u radu na globalnoj razini kao i u organizaciji i vodstvu Hrvatskog HUB-a.

Napokon, nakon dvije godine čekanja, od 22. – 24 .rujna 2022. godine održao se globalni susret Franjine ekonomije u Asizu na kojem je sudjelovalo više od 1000 mladih iz 120 zemalja među kojima je sudjelovalo 5 mladih iz Hrvatske. Od Hrvatskih predstavnika na međunarodnom događaju sudjelovali su sljedeće osobe:

Bruno Petrušić - teolog i filozof, postdoktorand Papinskog sveučilišta sv.Tome Akvisnkog (Angellicum) u Rimu. Sudjeluje u tematskog cjelini: Posao u tranziciji

S. Antonia Čobanov - sestra Služavka Malog Isusa; stručna specijalistica za računovodstvo i financije, voditeljica doma za starije i nemoćne, koordinatorica Hrvatskog HUB-a za Franjinu ekonomiju. Sudjeluje u tematskoj cjelini: Financije i čovječanstvo

Zoran Rajn - osnivač i predsjednik CEDIOR-a i direktor ICFC-a. Stručnjak je za područje crowfundinga i inovativnih modela financiranja projekta. Sudjeluje u tematskog cjelini: Financije i čovječanstvo

Ivana Silvestro - diplomirani sociolog, poduzetnica - živi i radi u djelatnosti vjerskog turizma u Međugorju. Sudjeluje u tematskog cjelini: Žene za ekonomiju.

Katarina Bukša - diplomirana ekonomistica, viša stručna savjetnica pri Minisarstvu EU fondova, projektni upravitelj u turizmu, volonterka, koordinatorica Hrvatskog HUB-a za Franjinu ekonomiju. Sudjeluje u tematskoj cjelini: Život i životni stil.

Kroz prva dva dana programa mladi su imali priliku sudjelovati u brojnim radionicama, predavanjima svjetskih stručnjaka, susretima s kolegama, te u programima posebno kreiranima za razmjenjivanje ideja i projekata.

Treći dan susreta, u subotu 24. rujna prama programu bio je susret s papom Franjom. Prijem je organiziran u dvorani Teatro Lyric gdje je Papu na pozornici dočekalo 20-ak mladih koji su predstavljali cijelu zajednicu među kojima je bila s. Antonia Čobanov iz Hrvatske. Program je započeo performansom ''Listening to Life. In the night and until dawn.'' koji je nadahnut  tekstom iz knjige proroka Izaije. Mladi su se zahvalili Papi na pokrenutoj inicijativi i podršci kroz ovo razdoblje uz molbu da i dalje bude njihov Pastir. Svoje životne priče i iskustva podijelila je nekolicina mladih uz nadu da će kroz ovaj pokret moći i dalje doprinositi društvu.

Uslijedio je dugo iščekivani trenutak – obraćanje pape Franje mladima ekonomistima, poduzetnicima i nositeljima pozitivnih promjena. Ono što papa Franjo očekuje od mladih je sposobnost propitivanja aktualnog modela razvoja. Aktualna svjetska situacija zahtijeva nove ekonomske paradigme koje u središte stavljaju siromašne, okoliš i rad. Vaši ideali i vrijednosti moraju biti konkretni i ''utjeloviti'' se, rekao je papa Franjo na susretu s mladima. Sada su se mnogi mladi stručnjaci, sa svih kontinenata, okupili s istim ciljem, dajući život zajednici koja čini ''velike stvari mogućima'', kako je rekao Papa. Poseban naglasak stavio je na pronalaženje novih modela hrabrosti, hrabrosti koja je više nalik heroizmu te ulaganju u duhovni kapitalizam.

''Kada mlada osoba u drugoj mladoj osobi prepoznaje isti poziv, i to iskustvo se ponovi sa stotinama, čak i tisućama drugih mladih ljudi, tada velike stvari postaju moguće, čak i nada da se promijeni ogroman i složen sustav poput svjetske ekonomije. Vi mladi, uz Božju pomoć, znate što vam je činiti, vi to možete; mladi su to radili i prije u povijesti'' poručio je.

Papa Franjo potpisao je Pakt s mladima u kojemu se obavezujemo utrošiti svoj život tako da današnje i buduće gospodarstvo postane gospodarstvo obnovljeno Riječju Božjom. Gospodarstvo koje prepoznaje i štiti dostojan i siguran posao za sve, a posebno za žene; gospodarstvo u kojemu su financije prijatelj i saveznik realnoga gospodarstva i rada, a ne protiv njih; gospodarstvo koje zna vrjednovati i čuvati kulture i tradicije naroda, svih živih vrsta i prirodnih resursa Zemlje. Gospodarstvo koje suzbija siromaštvo u svim njegovim oblicima, smanjuje nejednakosti i zna, s Isusom i Franjom, reći ''blago siromašnima''; gospodarstvo vođeno etikom osobe i otvoreno transcendenciji; gospodarstvo koje stvara bogatstvo za sve, koje potiče radost, a ne samo blagostanje. Članovi Franjine ekonomije se obavezuju poticati ovakve promjene.

Tri su upute koje Sveti Otac želi ostaviti mladima. Najprije je to ''gledanje na svijet očima najsiromašniji'', zauzimanje ''perspektive žrtava i odbačenih''. ''Ali da biste imali oči siromaha i žrtava, treba ih poznavati, treba im biti prijatelj. I vjerujte mi, ako se sprijateljite sa siromasima, ako dijelite njihov život, dijelit ćete i nešto od Kraljevstva Božjeg, jer je Isus rekao da je njihovo Kraljevstvo nebesko i zato su blaženi. I ponavljam: da vaši svakodnevni izbori ne proizvode otpad'', istaknuo je.

Druga je uputa da se ne zaboravi ''stvarati radna mjesta, dobra radna mjesta'', i da se ne zaborave radnici. Treća je uputa utjelovljenje. Ideale, želje i vrijednosti potrebno je pretočiti u konkretna djela, uz srce i glavu potrebno je koristiti i ruke.

Svoj govor mladim ekonomistima i poduzetnicima u Asizu Papa je završio molitvom kojom zaziva Gospodinov blagoslov na njih i njihove projekte.

s. M. Antonia Čobanov

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve