Stadlerov molitveni hod Četvrtak, 25. 8. 2022.

Osma postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u srijedu 24. kolovoza 2022. u župi Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci u Slavonskom Brodu. 

Misno slavlje predvodio je župnik Tomislav Ćorluka. Na misi kao i na molitvi krunice, koja je prethodila misi, uz domaće župljane sudjelovale su Stadlerove duhovnih kćeri  Služavke Maloga Isusa, koje  djeluju u svom samostanu u Brodskom Vinogorju.  Povezujući Evanđelje dana sa slugom Božjim Josipom Stadlerom župnik Ćorluka je naglasio kako je Stadler dobro poznavao Isusa te je zato i mogao o njemu tako snažno svjedočiti u svom svećeničkom pozivu.
Predstavljajući život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje družbe Služavka Maloga Isusa s. M. Kristina Adžamić je naglasila kako tim molitvenim hodom žele osvježiti spomen na toga duhovnog velikana sveta života, koji je rođen i kršten 24. siječnja 1843. godine u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u obitelji Marije i Đure Stadler, za svećenika zaređen 1868. godine, bio prvi Vrhbosanski nadbiskup u Sarajevu,  a na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1918., napustio  ovaj svijet i prešao u Kraljevstvo nebeskog Oca, ostavivši iza sebe djela koja i danas  govore o njemu kao duhovnom velikanu hrvatske povijesti.
„Sluga Božji nadbiskup Stadler bio je veliki štovatelj Blažene Djevice Marije.  Uz Srce Isusovo stavio je  Blaženu djevicu Mariju kao zaštitnicu i drugotni patron Vrhbosanske Nadbiskupije. U pastoralnim poslanicama puku i svećenstvu pisao je i poticao na pobožnost prema Srcu Isusovu i srcu Marijinu. U jednoj od njih piše:“Tko god dakle hoće, iz živog vrela, iz srca Isusova crpiti milosti, neka se ponajprije utekne k majki Mariji i s njom neka se na srce Isusovo obrati.“
Na drugom mjestu će pisati i poticati svoj vjerni puk riječima: „Ništa toliko ne vodi k Isusu i njegovoj ljubavi koliko pohađati Presveti Sakrament i častiti Blaženu Djevicu Mariju.“  Poučavao je  vjernike na pouzdanje u majku Mariju. Tako je pisao:  „Gospodin je uvijek s Marijom, a Marija je uvijek s Gospodinom.“  Neka nam na putu rasta u ljubavi prema Isusu pomogne Isusova i naša majka Marija. Presveto Srce nebeske Majke Marije neka nas nauči ljubiti Isusa u svakom čovjeku.  Nauk sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera neka nam bude pouzdan oslonac za vjerski život, a zagovor čvrsta zaštita i sigurna okrjepa u svim našim potrebama“, rekla je uz ostalo s. Kristina.
Naglasivši kako sestre SMI svakodnevno mole za Stadleorovo proglašenje blaženim vjernicima je podijelila sličice s kratkim Stadlerovim životopisom i molitvom koju su zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim. Vjernike je pozvala da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će 24. rujna biti u župi bl. Alojzija Stepinca.
Poglavarica u brodskom samostanu SMI s. M. Pavka Dujmović zahvalila je župniku Ćorluki na poticajnim riječima i gostoprimstvu, vjernicima na sudjelovanju  kao i medijima koji redovito izvještavaju o ovom molitvenom hodu. Sestre su se poslije mise pomolile i u kapelici župe u kojoj se odvija trajno euharistijsko klanjanje. Kao i ostalim župama sestre su i toj župi darovale fotografiju svoga utemeljitelja dok je bio klerik, mladić na putu pripreme za svećeništvo.           
B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve