Održan susret animatora za duhovna zvanja Petak, 22. 9. 2017.

MLADI, VJERA I ZRELO RAZLUČIVANJE POZIVA

U organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije od 19. - 21. rujna 2017. godine u Duhovnom centru Sestara Malog Isusa Kuća Navještenja u Gromiljaku (BiH) okupili su se na svoj godišnji susret animatori duhovnih zvanja, predstavnici naših nadbiskupija i biskupija, te muških i ženskih redovničkih zajedica, predvođeni predsjednikom ovog Vijeća, mons. Marinom Barišićem, nadbiskupom metropolitom splitsko-makarskim. 


Tema ovog susreta bila je Mladi, vjera i zrelo razlučivanje poziva, tema o kojoj će razmišljati i biskupi na općoj redovnoj biskupskoj sinodi koju je najavio papa Franjo. Animatore je kroz temu vodila prof. dr. sc. Sanda Smoljo, teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja. Prof. Sanda Smoljo je predstavila psihološke aspekte sazrijevanja mlade osobe u odabiru duhovog zvanja, odlučivanju na život u duhovnom zvanju i u konkretnom okruženju bogoslovije ili redovničke priprave. Istakla je važnost Milosti u duhovnom pozivu, ali na jednak način i ljudsko sazrijevanje osobe u istinskom prihvaćanju volje Božje i vlastitog zvanja, te značajnu uloge onih koji prate te kompleksne procese.

Boraveći u Bosni i Hercegovini, animatori su pružili svjedočanstvo solidarnosti Crkve u Hrvatskoj s Crkvom u Bosni i Hercegovini. U srijedu 20. rujna su se susreli s kard. Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadiskupom, s kojim su kratko progovorili o situaciji duhovnih zvanja i životu katolika u Bosni i Hercegovini. Osim ovog radosnog susreta, posjetili su franjevačku zajednicu i bogatu muzejsku zbirku u Fojnici, te svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Svetu misu su slavili u župnoj crkvi Gospe Snježne u Deževicama u kojoj ih je ugostio župnik don Marin Marić sa župljanima, a pjevao je zbor mladih iz Fojnice. U Sarajevu su animatori imali prilike vidjeti Katolički školski centar i samostansku crkvu sestara Kćeri Božje ljubavi, posjetili su Školske sestre franjevke bosansko-hrvatske provincije te Sestre Malog Isusa u samostanu Egipat u kojoj su animatore pozdravila djeca štićenici njihovog doma.

Radost susreta i učvršćivanja zajedništva biskupijskih i redovničkih animatora te Crkve u Hrvatskoj i Crkve u Bosni i Hercegovini najveća su blagodat koju su sudionici doživjeli. Neka Svevišnji vodi njihov rad za njivu Božju i nagradi obilno sve one koji su ih radosno dočekali i ugostili.

s. M. Jasna Crnković
Družbe Kćeri Miosrđa TSR sv. Franje 

  Vijesti - Sve