Posjet Vinka kardinala Puljića sestrama u samostanu „Antunovac“ Utorak, 16. 5. 2017.

U utorak, 16. svibnja 2017. godine samostan „Antunovac“ u Novoj vesi po prvi puta posjetio je uzoriti Vinko kardinal Puljić, metropolita i nadbiskup vrhbosanski u pratnji svoga tajnika vlč. Bojana Ivešića. Povod dolaska uzoritog Kardinala je 100-ta obljetnica dolaska naših sestara Služavki Maloga Isusa u Zagreb.


Uzoritog Kardinala, njegovog tajnika, časnu majku, s. M. Radoslavu Radek i njezinu zamjenicu s. M. Vesnu Mateljan, koji su došli u kardinalovoj pratnji, radosno su dočekale sestre, postulantice i kandidatice, kao i štićenice našeg Doma, predvođene s. M. Petrom Marjanović, provincijskom  glavaricom i s. M. Mirjam Dedić njezinom zamjenicom i kućnom predstojnicom.

Nakon srdačne dobrodošlice Kardinal je u koncelebraciji s vlč. Bojanom Ivešićem Euharistijsko slavlje s nakanom za proglašenje blaženim Sluge Božjega dr. Josipa Stadlera.

U homiliji je Kardinal istaknuo svoje zadovoljstvo i radost zbog toga što je, na poticaj sestara Služavki Maloga Isusa, mogao započeti proces beatifikacije. Nit vodilja u homiliji bila je misao dr. Josipa Stadlera : „Živjeti znači: voljeti i birati ono što je Bogu milo.“  Tom mišlju Kardinal je sestrama naglasio kako je važno slijediti Božju volju u svom životu. Samo izvršavanje volje Božje u srce unosi mir koji svijet ne može dati niti ga uzeti. Izvršavanje volje Božje uvijek je milost, iako ponekad zahtjeva žrtvu i odricanje od vlastitih planova i ciljeva. Sluga Božji u tome je pravi primjer, jer je i uz velike i nebrojene žrtve uvijek slijedio  ono što je Bogu milo, imajući na pameti riječi Svetoga Pisma: „Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima.“ (Dj 5,29)

Po završetku Euharistijskog slavlja, Kardinal je upisao u Knjigu dojmova slijedeće: „Nalazeći se u Zagrebu, pohodio sam ovu kuću sestara SMI - u Novoj vesi i slavio s njima zajedno sv. Misu na nakanu proglašenja blaženim Sluge Božjeg Josipa Stadlera. Radujem se da Stadlerov duh živi po ovoj zajednici - Služavki Maloga Isusa. Želim svakoj sestri radosno služenje Malom Isusu – te na svaku osobno i svima zajedno zazivam obilje Božjeg blagoslova predajući ih zaštiti Bl. Dj. Marije!“

Uslijedilo je fotografiranje s Kardinalom. Potom se cijela zajednica okupila oko stola u blagovaonici, gdje je uzoritog Kardinala i njegovu pratnju srdačno pozdravila   s. M. Petra Marjanović, provincijska glavarica. Radost zajedništva ispunjala  je naša srca dok je među nama bio prisutan šesti nasljednik našeg Oca Utemeljitelja na čelu vrhbosanske nadbiskuije.

Prije samog odlaska Kardinal je prošetao lijepim perivojem samostana  „Antunovac“.

Sestre su radosna srca ispratile Kardinala i obećale mu svoju molitvenu blizinu. Zahvalna Bogu, sestre naše zajednice ovaj će susret  dugo nositi u svojim srcima.

kandidatica Anita Katanec-Makaj

  Vijesti - Sve