Proslava blagdana Gospe Karmelske Četvrtak, 17. 7. 2014.

Blagdan Gospe Karmelske svečano je proslavljen u župi „Gospe od Pojišana“ u Splitu,  gdje se nalazi i naš samostan  „Malog Isusa“ na Bačvicama, i u župi  „S. Mihovila“ u K. Kambelovcu, gdje je naš samostan „Sv. Alojzija“. I u toj župi žive i djeluju naše sestre.


 

Trodnevnu pripravu  na Pojišanu , kao i središnju proslavu predslavio je fra Ante Logara, kapucin. U svojim homilijama istaknuo je ulogu Marije u Isusovu životu, njezinu majčinsku brigu, ali i patnju kroz koju je prošla. Marijina vjera i prihvaćanje volje Božje i u „gorčinama“ života i nama su poticaj za  ustrajnost na životnoj stazi. Misno slavlje uveličao je mješoviti župski zbor, koji je izborom pjesama i ljepotom pjevanja oduševio prisutne vjernike. U prepunom župskom dvorištu i svetištu „Gospe od Pojišana“, među vjernicima i hodočasnicima iz Grada, prisustvovale su i naše sestre, koje su također bile nazočne i kroz trodnevnu pripravu. One svakoga dana u ovom svetištu sudjeluju na sv. Misi.   Tijekom školske godine  s. Dolores u župi ima vjeronauk krizmanicima, a za ovu prigodu pomogala je u aranžiranju.

Zahvaljujući svima na doprinosu svečane proslave, gvardijan samostana fra Mirko, spomenuo je detalj koji je prethodio Euharistijskom slavlju. Pred sam početak sv. Mise oblaci su naviještali kišu. Pokoja kap već je počela padati. Sestra, čvrste vjere rekla je svojim  suradnicima: „Izmolimo vjerovanje i imajmo čvrstu vjeru, kiša neće padati“. Zaista, bilo je tako.

Trodnevnu pripravu u K. Kambelovcu  imao je dr. don Marinko Vidović. Njegove nadahnute riječi, odzvanjale su cijelim svetištem. Vjernici su s oduševljenjem slušali svaku izrečenu misao, sigurno su je duboko u srce pohranili. Nastojao je ljudima približiti pobožnost prema Gospi Karmelskoj,  i  značenje „škapulara“. Povezao je misli iz Evanđelja s današnjim vremenom (gdje, kada i kako se Bogu klanjati).

Uoči glavne proslave, pred početak sv. Mise, mješoviti pjevački zbor Karmel  predvodio je svečanu „Večernju“.  Pjevani su psalmi posvete Crkve  a između njih Gospine  pjesme. Ljepotu ugođaja „Večernje“ nagradili su vjernici dugačkim pljeskom. Taj pljesak  bio je vrijedan izvedbe i truda cijeloga zbora kao i s. Mirte koja je zbor pripremila. Kambelovčani s pravom mogu biti ponosni na svoj župski zbor, koji svake nedjelje i blagdana uljepšava misna slavlja. Ljepotu njihovih glasova prepoznala je sestra,te uz njihovo zalaganje  i svoje znanje ostvarila je respektabilan nivo liturgijskoga pjevanja.

Završnu proslavu predslavio je dr. Dražen Kutleša, porečko-pulski biskup. Njegove nadahnute misli, potakle su prisutno vjerničko mnoštvo na jednostavnost poput Marijine i bezuvjetnu ljubav poput majčine. Slavlje je bilo zaključeno blagoslovom djece, kojima je potrebna majčinska zaštita. Kip Gospe Karmelske, po tradiciji, iz svetišta u dvorište nosili su mladići u bijelim čarapama, bez cipela.

Na kraju slavlja župnik don Bobo, zahvalio je svima koji su sudjelovali i pridonijeli da svečanost bude na visini.

  Vijesti - Sve