Proslavile smo blagdan sv. Josipa Srijeda, 19. 3. 2014.

Družba Služavki Maloga Isusa proslavila je 19. ožujka blagdan sv. Josipa, koji je je uz sv. Anu i sv. Rafaela jedan od zaštitnika naše Družbe. Osobito se slavilo u splitskoj Provinciji koja nosi ime svetoga Josipa. Kroz trodnevnu bližu pripravu za ovaj blagdan imale smo kroz tri dana euharistijsko klanjanje. Za ovu prigodu iz Generalne kuće došle su nam u provincijalnu kuću samostan sv. Ane s. Vesna Mateljan, vrhovna savjetnica i zamjenica vrhovne glavarice, te vrhovna savjetnica s. Marija Banić. Uoči blagdana s. Vesna imala nam je razmatranje na temu štovanja sv. Josipa, kako u Crkvi, tako i u životu sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera i naše Družbe.


Nakon razmatranja bilo je euharistijsko klanjanje. Na ovom razmatranju i klanjanju bilo je i nekoliko sestara iz samostana na Bačvicama, te iz Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

Na blagdan sv. Josipa svetu misu u samostanskoj kapelici predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, sa svojim tajnikom Franjom Krstom Frankopanom. Svojom propovijedi potakao je nas, kandidatice i sestre, da hrabro kročimo k Isusu ne obazirući se na neshvaćanje koje nerijetko dolazi iz naše okoline. Pozvao nas je da živimo autentični kršćanski život, da se oslobodimo okova ovoga svijeta i da svoje Ja u potpunosti predamo Bogu. Sve to uz pomoć sv. Josipa, našeg najpouzdanijeg zaštitnika. Zagovoru sv. Josipa, cijela Družba i sve pojedine članice su se predale, želeći da uvijek ostanu njemu posvećene. Vjerujem da se nikada nećemo umoriti promatrajući sv. Josipa koji u svome naručju drži malenoga Isusa. I da ćemo sve svoje potrebe i želje uvijek stavljati pred njega, koji će nam svojim moćnim zagovorom kod svoga Božanskoga Sina izmoliti duhovne blagoslove. Zahvaljujemo sv. Josipu što ovu našu obitelj vodi i upravlja. I nadamo se da će se što veći broj obitelji utjecati ovom moćnom zaštitniku, kako bi vodio i čuvao sve obitelji kao što je čuvao svoju presvetu obitelj. Ovaj prekrasni svetac svima nama dan je kao primjer kojega trebamo slijediti. Istina, možda je lakše griješiti svjesno. Zbog krivih koraka, zbog kapi hrabrosti, zbog kapi odvažnosti. No, zapitajmo se na kraju dana jesmo li napravili sve što smo mogli? Jesmo li dali najbolje od sebe? Poklonili osmjeh, pružili ruku… Ovaj skromni svetac poziva nas na sve to i podsjeća da su najljepše stvari ovoga svijeta besplatne. I sunce, i mjesec, i zvijezde. Dječji osmjeh. I novi dan. I ljubav koja je bitak svega. Početak i kraj. Sv. Josip nas poziva da upoznamo lice Ljubavi. Pružimo i mi njemu svoju ljubav i pouzdanje. Dopustimo mu da nas nauči poniznom i jednostavnom životu i dopustimo mu da nas sjedini s Isusom i Marijom, najnježnijim vezom ljubavi. Budimo čuvarice Malog Isusa u bližnjima, u onima koji su nam povjereni, kako nam je u homiliji zaželio nadbiskup Marin.

Jelena Gligora, postulantica

  Vijesti - Sve