Seminar za sestre redovnice na Krku Srijeda, 24. 5. 2017.

S nestrpljenjem sam iščekivala seminar za redovnice koji je u organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavarica i poglavara održan u Krku na istoimenom otoku u Duhovnom centru Gospe Karmelske, znajući da će biti lijepo. Kasnije sam se u to i uvjerila.


Veći broj sestara iz različitih družbi i različitih godina, među njima i sedam naših, krenule smo ispred zagrebačke katedrale autobusom prema Krku.  U radosnom druženju i molitvi stigle smo na odredište gdje su nas srdačno dočekali naši domaćini, oci karmelićani. More nas je pozdravljalo svojom valovitošću i bilo je malo oblačno, no nije bilo kiše koja bi nam mogla pokvariti radost dolaska. Iako smo bile iz različitih družbi, osjećala se povezanost i kao da nas je baš različitost, naravno prije svega Isus, međusobno povezivala u jednu redovničku obitelj.

O. Jakov Mamić, voditelj seminara  nam je predstavio temu i program rada, te ukazao na smjernice koje želi slijediti u predavanjima.  Tema seminara  je bila: "Animiranje redovničke zajednice".

Svoja izlaganja je temeljio nadokumentima Pape Franje o posvećenom životu,  te na  tekstovima iz Lukinog evanđelja koja se odnose na djetinjstvo Isusovo i na svetu obitelj koja je primjer i uzor zajedničkog života, pa  tako i redovničkog. Naveo je, između ostalog, stanja koja umrtvljuju i onemogućuju zajedništvo, te koji su „lijekovi“ ili sredstva protiv takvih stanja. 

Iako je poglavarica ključna osoba u animiranju redovničke zajednice, ono ovisi o svakom njenom članu koji svojim odgovornim sudjelovanjem u zajedničkom životu, surađujući s Božjom milošću, izgrađuje zajednicu. Zajednica pomaže članovima da izgrade sebe, a članovi izgrađujući sebe i pomažući se međusobno izgrađuju zajedništvo. Naravno da savršena zajednica  ne postoji, već u nadi iščekujemo onu nebesku. Teški trenuci su neminovna stvarnost ovozemaljskog zajedništva, zato postoje načini koji bi mogli tada pomoći. U Šimunovu proroštvu  razmotrili smo krjepost nade, kako nadajući se iščekivati novost, kako biti spreman i izgrađivati se uvijek iznova...nikad se na prepustiti inerciji. Bog nikada neće iznevjeriti, ako svu svoju nadu stavimo u Njega.

Naše karizme nisu statične, one su uvijek odgovor na Božji poticaj u našem „sada“, odgovor na potrebe Crkve i ljudi današnjice  kako ne bismo danas  živjeli  od „stare slave“  naših povijesnih početaka, već  izgrađivanjem u strpljivosti, ustrajnosti, odgovornosti, postojanosti i dosljednosti izgrađivali zajednice koje će biti izazov mladima današnjice  da krenu putem    nasljedovanja Isusa Krista.

Ovaj seminar je, slikovito rečeno, bio otvaranje očiju  srca za neke nove vidike i nadam se da će uroditi plodom jer o. Jakov je predavanja svrhovito izložio, sadržajno i bogato objasnio bit teme želeći nam u što većoj mjeri prenijeti ono do čega je došao iščitavanjem Riječi Božje, i proučavanjem dokumenata o posvećenom životu…

Svaka od nas sudionica seminara  Bogu je zahvalna za sve što smo u tri milosna dana primile. A nadasve hvala Bogu što nam je dao tu milost da možemo čuti što nam je poručio po svom sluzi.

 

s. M. Mihaela Vuković

  Vijesti - Sve