Splitski gimnazijalci sa papom Franjom na Cvjetnici Subota, 31. 3. 2018.

Vjeroučenici splitske Druge  gimnazije hodočastili su po 26. put u Rim i Vatican od 21. do 28. ožujka 2018. godine te sudjelovali na 33. svjetskom Danu mladih. Ovo putovanje je interdisciplinarni školski program, ujedno studijsko i duhovno koje organizira i vodi vjeroučiteljica s. Dolores Brkić. Ovu godinu u pratnji bila je prof. Iva Polić. Cilj je uz usvajanje kulturnih i duhovnih vrednota, također  promicanje Hrvatske, grada Splita, Nadbiskupije, škole…


Sudjelujući na misi  na Cvjetnicu naša skupina mladih  pozdravila je papu Franju iz prvih redova uz obilježja svoje domovine Hrvatske. Dirnuo nas je tada blagi pogled sv. Oca i njegov blagoslov. U svojoj propovijedi papa nam  je naglasio da ne šutimo, već da izražavamo radost koju naviješta Krist. Posebno je izražajno kazao: mladi, vičite prije nego počne vikati kamenje…Zamolio je svih da dopuste raspetom Kristu da nas savjetuje te mu dopustimo da nas obasja svojom ljubavlju. Zamolio je Blaženu Djevicu Mariju  da nas uči nutarnjoj šutnji, pogledu srca, jakoj vjeri i ljubavi kako bismo slijedili Isusa na križnom putu koji vodi svjetlu Uskrsa.

Za mlade su bili dirljivi trenutci kada smo molili na oltaru sv. Ivana Pavla II u bazilici sv. Petra. Mnoge je dirnula posjeta katakombama i Koloseumu povezujući povijesni razlog i događanja.

Na ovom putovanju mladi su posjetili osim Rima i Vticana ove gradove : Asissi, Perugiu, Orvieto  (katedralu Euharistijskog čuda ), Sienu, Firenzu, Padovu, Veneziu . U Padovi smo kod sv. Leopolda posebno molili uz razne nakane, za naš narod i obitelji te smo sudjelovali i na sv. Misi.

Kroz predviđeni program kojeg je oblikovala s. Dolores, posjetili smo u Rimu sve četiri rimske bazilike, katakombe, Koloseum, Forum, poznatije trgove i fontane, Panteon, Vatikanske muzeje, kupolu sv. Petra, razne gradske znamenitosti uz stručnog vodića Maria Šimundžu. Jasno, nismo zaobišli Hrvatski papinski zavod sv. Jeronima. U Rimu smo boravili u hodočasničkom domu „ bl. Ivan Merz“  što nam je doprinijelo ugodnoj obiteljskoj atmosferi ljubaznih domaćina.

Zahvalni Bogu, našim roditeljima, vjeroučiteljici, školi koja podržava ovo putovanje sa najduljim stažem, svima koji su nas pratili molitvom jer nije bilo kiše…zašto je vjerom garantirala naša vjeroučiteljica, sretno i oduševljeno stigli smo u Split. Dojmovi i sve doživljeno polako se slaže i sigurno nezaboravno.

Petra Udiljak i Marina Merćep

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve