Stadlerovim stazama za proslavu 125.obljetnice Družbe SMI-a Utorak, 27. 10. 2015.

U sarajevskoj Stadlerovoj katedrali Srca Isusova  25. listopada svečano je proslavljena 125. obljetnica Družbe Služavki Malog Isusa (SMI ).

Mi članovi Društva Prijatelja Malog Isusa splitske provincije, predvođeni pročelnicom s. Dolores Brkić krenuli smo na dan osnutka Družbe 24. listopada stazama velikog Stadlera. Članovi hodočasničke grupe bili su iz Splita; Mejaši, sv. Križ, sv. Obitelj, Druga Gimnazija-Split, Dugopolje, Šestanovc - Katuni, Cista Velika, Krilo-Jesenice, Sutivan-o. Brač i foto zapisnik Borko iz Omiša. 


Uz nas i našu s. Dolores bile su još sestre:  s. Vlasta, s. Danka, s. Rebeka, s. Eudoksija, s. Bernardica, s. Agnes,  s. Zorka i s. Karmen. U sunčano jutro sa izrazitom snagom i radošću krenuli smo nas 50 u autobusu prema Livnu-Kući Djeteta Isusa gdje nas je srdačno dočekala s. Sandra i druge časne. Molitvom i pjesmom u kapeli dali smo hvalu i zahvalu Malom Isusu. Ozareni ljepotom ove oaze udahnuli smo čisti zrak i prošetali stazom postaja krunice Malog Isusa. Osvježile smo i tijelo te krenuli prema Travniku  uz pjesmu, molitvu i ugodni razgovor. Uz  divljenje  jesenskoj prirodi brzo smo stigli. Meditacije su nas potakle na hodočašće kroz svoju nutrinu a pripremili su ih PMI-a, Borko i Mirjana.

Po dolasku u Travnik imali smo detaljno upoznavanje sa sjemenišnom zgradom koju je sagradio veliki Stadler. Posebne molitve uputili smo sluzi Božjem Petru Barbariću po kojem se sad naziva ovaj školski centar. Slijedila je  zahvalna sv. Misa koju nam je slavio rektor don Željko Marić i kroz lijepu propovijed izrazio veličinu Stadlera i osnivanje Družbe sestara. U molitvi vjernika koje je pripremila i čitala s. Dolores, molili smo i zahvalili Bogu za sve; Družbu, sestre, PMI-a, bolesnike, duhovna zvanja, mir i druge osobne nakane…

Nakon zajedničkog ukusnog ručka uputili smo se prema Vitezu u  samostan SMI-a,  gdje smo ponovno bili iznenađeni izrazitom gostoljubivošću sestara. U kapeli sv. Josipa iz srca srdačno smo zapjevali pjesmu sv. Rafaelu a s. Marija Filipović nas je detaljnije upoznala sa ovim samostanom,  u Stadlerovo vrijeme i danas kao i djelatnošću ovog vremena. Tu smo srele i najstariju časnu sestru od 103 godine koja je puna duha i vedrine. Da, to je Božji dar i djelo.

Put nas je vodio dalje prema Gromiljaku gdje sestre sarajevske provincije imaju duhovni centar. Svih nas je potakao radosni susret sestara i ljubazni pristup nama PMI-a. Drago nam je bilo pomoliti se u kapeli Navještenja jer to je naš zaštitnik a u župnoj crkvi zapjevali smo Majci Mariji jer nam je Isusa darovala.

Zadnje odredište ovog dana bio nam je hotel Delminium. Smjestili se i okrijepili tijelo, odmorili se snom u ugodnom smještaju za slijedeći dan. Nakon doručka krenuli smo u centar Sarajeva, u nadbiskupiju pomoliti se u kapeli gdje je svakodnevno molio i misio veliki Stadler. Zatim je dio grupe koji su prvi put u Sarajevu  prošetali povijesnom Baščaršijom. Našli smo se svi u katedrali  na Stadlerovom grobu moleći i osluškujući što nam danas poručuje kako časnim sestrama tako i nama PMI-a.

Slijedila je svečana sv. Misa a katedrala je bila puna sestara i PMI-a.

Misno slavlje predslavio je kardinal Vinko Puljić sa mons. Matom Uzinićem i biskupom iz Austrije Egidijem Živkovićem uz brojne svećenike.

Naša članica Marina Rubić koja je i član Vrhovne uprave Društva  PMI-a zajedno sa s. Dolores, sudjelovala je u prinosu misnih darova a svi smo, bilo sestre bilo mi PMI-a zajedno sa zborom pjevali. Posebno smo bili dirnuti kada su časne obnavljale svoje zavjete i kada su nakon kardinalova blagoslova molile na grobu i otpjevale svoju himnu. Neki su toliko bili dirnuti i pustili pokoju suzu…Naša grupa nakon Mise prije ručka, popela se na terasu Stadlerove Bogoslovije, pogledom i mislima blagoslov podariti gradu i na jedan način „snimiti grad“.

Nakon lijepog ručka otišli smo u dvoranu na svečanu akademiju gdje je bila promocija knjige o Stadleru. Između ostalog naše splitske članice Ivona Bosančić i Nada  Šimić otpjevale su Stadlerovo geslo na zavidnoj razini  kojeg je uglazbila naša pročelnica s. Dolores.

Oko 17 sati krenuli smo puni dojmova, radosti, milosti, preko Jablanice do Mostara, Širokog Brijega, Vinjana prema našem Splitu. Grupa nam se počela smanjivati kad su u Šestanovcu izišle  prve članice, zatim Dugopolju i ostalim stanicama kroz grad. Svih smo otpratili pljeskom ali i toplom riječi pročelnice kojoj smo svi zahvalni za vođenje i organizaciju na putu. Na poseban način zahvaljujemo Bogu na časnim sestrama a prije svega velikom Stadleru .

  Helena Muslim i Marija Božiković

  Vijesti - Sve