„Što ću uzvratiti Gospodinu, za sve što mi je učinio?“ Srijeda, 3. 8. 2022.

Na uočnicu  Uznesenja Bl. Djevice Marije 14. kolovoza, u našem samostanu djeteta Isusa u Žabljaku-Livno, slavit će se: 60-a obljetnica, 25-a obljetnica i obnova redovničkih zavjeta.


60- a obljetnica

Za 60 godina redovničkih zavjeta Gospodinu će zahvaliti slijedeće sestre: s. M.  Emerita (Tonka) Šušnjara, s. M. Gonzaga (Šimica) Mušterić, s. M. Gordijana (Jela) Lovrić,  s. M. Krešimira ( Mirjana) Milolaža, s. M. Servacija (Anđelka) Mateljan  i s. M. Vatroslava (Kaja) Dugandžić.

Ova generacija sestara počela je redovničku formaciju ulaskom u novicijat 14. kolovoza 1961. g. u Zagrebu – Kraljevac, prve redovničke zavjete položila 15. kolovoza 1962. g. u Zagrebu – Kraljevac,  a doživotne 15. kolovoza 1968. g. u  Zagrebu – Kraljevac.

Vrhovna glavarica: s. M. Flavija Tomšić i s. M. Maristela Goić; učiteljica novicijata: s. M. Genoveva Sobota.

 

S. M. Emerita (Tonka) Šušnja

Rođena je 2. veljače 1934. u Jasenskom kod Sinja; otac Josip i majka Lucija rođ. Barač. 

Kratak životopis:

U Družbu primljena  je 22. srpnja 1959. u Zagrebu.

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta četiri godine u našoj redovničkoj zajednici u Ćilipima vrši službu krojačice za mještane, a zatim godinu dana  službu sakristanke u katedrali u Dubrovniku.  Nakon toga uglavnom  vrši službu kuharice: dvije godine u Donjoj Lastvi (Boka Kotorska), godinu dana u samostanu sv. Obitelji u Metkoviću, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu je od 1971. god. do 1976. god. te godinu dana  u samostanu  sv. Rafaela u Solinu. Slijedeće dvije godine je kuharica u Nadbiskupsko-Svećeničkoj kući u Splitu, te pet godina  u samostanu Nazaret u Omišu. Od 1984. god. do 1989. god. je u samostanu Uznesenja Bl, D. Marije  u Sutivanu (otok Brač), te 15 godina vodi kuhinju  u župskoj kući župe sv. Ilije u Metkoviću, zatim 18 godina  živi u samostanu na Šinama, i prema svojim mogućnostima pomaže u kuhinji. Od travnja 2022. god. kao starija i bolesna sestra premještena je u samostan u Košutama.

S. M. Gonzaga (Šimica) Mušterić

Rođena je 4. lipnja 1944. godine u Hrvacama; otac Mate i majka Iva rođ. Jurela. 

Kratak životopis:

U Družbu  primljena je 4. kolovoza 1960. godine u Splitu u samostanu sv. Ane.  Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta, u crkvenim ustanovama i u našim samostanima, uglavnom obavlja kućanske poslove i vrši službu kuharice. Tako od 1962. god. do 1966. god. u Sarajevu, zatim četiri godine u Studencima. U Centralnom Bogoslovnom  sjemeništu u Splitu tri godine, a  u župskoj kući sv. Nikole u Metkoviću  od 1973. god. do 1982. god. te slijedeće dvije godine u župskoj kući u Trilju; dvije godine kuharica je u Nadbiskupsko-Svećeničkoj kući u Splitu. U našem samostanu u Opuzenu četiri godine kuha sestrama i župniku, a od 1991. god. do 1996. god. je u konkatedralnoj župi sv. Petra  u Splitu. Dvije godine je u samostanu malog Isusa na Bačvicama u Splitu, te jednu godinu u  Nadbiskupskom sjemeništu također u Splitu, a od 1999. god. do 2003. god. u Mandaljeni. Slijedeće četiri godine ponovno je u župi sv. Nikole u Metkoviću. Zadnjih devet godina je u službi kuharice u našem samostanu u Sutivanu (otok Brač). Zbog slabijeg zdravstvenog stanja  od 5. listopada 2020. god. živi u samostanu u srca Isusova i Marijina  u Košutama,te  prema svojim mogućnostima pomaže u zajednici.

   S. M. Gordijana (Jela) Lovrić

Rođena je 1. siječnja 1940. godine u Hrvacama; otac Radoslav i majka Mara rođ. Cvitković.

Kratak životopis

U Družbu primljena je 3. kolovoza 1956. u samostan sv. Ane u Splitu. Jednu godinu kandidature boravi u istom samostanu, drugu godinu u samostanu Antunovac u Zagrebu, a treću u Samoboru gdje pohađa školu. Nakon toga dvije godine u Zagrebu pohađa bolničku školu.

 Sav svoj radni vijek provela je u zdravstvenim ustanovama u službi medicinske sestre. Tako je nakon položenih privremenih zavjeta šest godina u Podgorici, (Crna Gora), na dječjem odjelu kod dojenčadi. Zatim je tri mjeseca u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Od 1968. god. do 1979. god. živi u samostanu sv. Ane u Splitu i radi kao medicinska sestra u domu umirovljenika u Vukovarskoj, gdje uz posao polaže i predmete iz medicinske škole, te se dalje usavršava. Od 1979. god. do 1991. god. živi u samostanu na  Prčanju (Boka Kotorska) i radi u zavodu za rehabilitaciju u istom mjestu. Nakon provedenih 12 godina u Boki Kotorskoj slijedećih 14 godina u službi medicinske sestre radi u bolnici na Križinama – Split. Za to vrijeme pet godina živi u samostanu sv. Ane u Splitu, a slijedećih devet u samostanu na Strožancu – Podstrana. Nakon umirovljenja kao medicinska sestra tri godine radi kod djece sa posebnim potrebama  smještenim  u našem samostanu u Omišu, a od 2008. god. je u našem  samostan u Solinu, gdje njeguje  bolesne i starije sestre.

 S. M. Krešimira (Mirjana) Milolaža

 Rođena je 7. kolovoza, 1943. u Vidonjama (Metković); otac Bartol i majka Matija rođ. Glavinić.

Kratak životopis: 

U Družbu primljena je 1. travnja 1959. u Splitu.     

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta  do sada vrši službu kuharice: najprije godinu dana u našoj zajednici u Ćilipima, te godinu dana u zavodu sv. Josipa u Mandaljeni Slijedećih sedam godina je u samostanu sv. Rafaela u Solinu, te pet godina u   Kaštel Kambelovcu. Od 1976. god. do  1983. god. na Strožancu – Podstrana, a  od 1983. god. do 2004. god. u župi sv. Nikole Metkoviću. Dvije godine u istoj službi je  u Generalnoj kući Družbe u Zagrebu, a zatim pet godina u župi Mravince. Po drugi put dolazi u zajednicu Josipovac u Mandaljeni također pet godina. Od ožujka 2916. god.  je u našem samostanu Nazaret  u Omišu, gdje je i danas obavlja istu službu.

S. M. Servacija (Anđelka) Mateljan

 Rođena je 29. rujna 1943. godine u Košutama (Trilj); otac Petar i majka Jaka rođ. Vrdoljak

Kratak životopis: 

U Družbu primljena je 20. kolovoza 1958., u samostan sv. Ane u Splitu gdje boravi tri godine. Početkom 1961. god. dolazi u Generalnu kuću u Novoj Vesi – Zagreb, te se priprema za ulazak u novicijat.  

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta sedam godina u našem samostanu u Samoboru izrađuje džempere na stroju za pletenje, za potrebe sestara i građana. Godine 1969. poslana je u Merate kraj Milana u Italiju, gdje je do 1981. god. radila u staračkom domu, te uz rad završila  bolničku školu u Milanu. Slijedeće tri godine u samostanu sv. Rafaela u Solinu njeguje djecu sa posebnim potrebama, smještenu u našem samostanu. Od 1984. god. do 1993. god. radi kao njegovateljica u staračkom domu na Lovretu u Splitu i ujedno vrši službu  predstojnice u samostanu sv. Ane sedam godina. U vrijeme domovinskog rata obilazila je ratišta u splitsko-dalmatinskoj županiji pomažući ranjenima i bolesnima. Iz samostana sv. Ane u Splitu u travnju 1993. dolazi u samostan malog Isusa na Bačvicama u Splitu te do   umirovljenja 2006. godine, radi pri Crvenom križu u Splitu. Vrši  službu voditeljice dobrovoljnih darivatelja krvi za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Za humanitarni rad  premicanja dobrovoljstva darivanja krvi Splitsko-dalmatinska županija dodijelila joj je nagradu. koja joj je svečano uručena 18. travnja 2006. godine. Istu službu preuzima u samostanu Zvijezda mora u Krilu Jesenice kroz sedam godina. Kako je samostan trebalo temeljiti renovirati, po naputku Provincijske uprave pristupa rješavanju imovinsko-pravne dokumentacije. Zbog započetih radova na renoviranju zgrade, prelazi u samostan Nazaret u Omišu, odakle rukovodi i nadgleda radove na zgradi godinu dana. Od kolovoza 2015. god. slijedećih 6 godina preuzima službu predstojnice u samostanu sv. Rafaela u Solinu. Sada je u samostanskoj zajednici u Omišu te pomaže u kućanskim poslovima.

S. M. Vatroslava (Kaja) Dugandžić

Rođena je 24. rujna, 1936. godine u Kominu; otac Ivan i majka Jela rođ. Vujević. 

Kratak životopis:

U Družbu primljena je 18. travnja 1960. god. u Dubrovniku, u samostan Gospe od Milosrđa. Tada sestre nisu imala svoj samostan, nego su živjele i radile u samostanu otaca kapucina

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta kratko boravi u Bosanskom Brodu, gdje izrađuje u samostanskoj djelatnosti jorgane za mještane. Osposobljava se za voditeljicu crkvenog pjevanja, te u Donjoj Lastvi (Boka Kotorska) šest godina vodi crkveno pjevanje i njeguje bolesnike  smještene u samostanskoj kući. Tri godine u župi Kaštel Kambelovac vodi crkveno pjevanje. Jednu godinu pomoćnica je učiteljici novicijata u Dubrovniku.  Slijedeću godinu  dana vodi crkveno pjevanje i vrši službu katehistice u Šestanovcu. Od 1972. god. do 1986. god. u Sutivanu (otok Brač) u župi vodi crkveno pjevanje, a  u samostanu šest godina vrši službu predstojnice, te njeguje starice smještene u samostanu. Po završetku službe u Sutivanu dolazi u župu Donja Brela te jednu godinu vodi crkveno pjevanje, a zatim dvije godine u Mandaljeni vrši službu vozačice za potrebe zajednice i pomaže u domaćinskim poslovima. Od 1989. god. do 20. studenoga 1995. god. u samostanu u Metkoviću vrši službu predstojnice. Iz Metkovića ponovno dolazi u samostan  u Sutivanu te osam godina vodi crkveno pjevanje u župi, a u  zajednici obavlja službu krojačice. Od 2003. do danas živi u samostanu u Dubrovniku, kao starija i bolesna sestra, te pomaže u kućnim poslovima prema svojim zdravstvenim mogućnostima, osobito u pomoći bolesnim i starijim sestrama. Zadnju godinu dana više je vezana uz bolesnički krevet.

25-a obljetnica

Za 25 godina redovničkih zavjeta zahvalit će Gospodinu s. M. Kristina (Kristina) Španić i s. M. Lucija (Lucija) Jaganjac.

Redovničku formaciju započele su ulaskom u novicijat 15. kolovoza 1995. god. u Dubrovniku, prvi redovnički zavjeti 15. kolovoza 1997. God. u Dubrovniku i doživotni zavjeti 15. kolovoza 2003. god. u Dubrovniku.

Vrhovna glavarica:  s. M.  Mirjam Dedić,  provincijska glavarica, s. M. Vesna Mateljan učiteljica novicijata s. M. Marija Banić.

S. M. Krstina (Kristina) Španjić

Rođena je 24. svibnja 1975. u Otrić-Struge; otac Jure i majka Bosiljka rođ. Nižić.

Kratak životopis:

U Družbu primljena je 24. travnja 1994. god. u samostanu sv. Ane-Split, nakon završene tri godine srednje škole.

 Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta ostaje u samostanu sv. Obitelji u Dubrovniku kao njegovateljica naših štićenica, zatim njeguje starije i bolesne sestre u samostanu i završava četvrti razred škole za fizioterapeute. Od rujna 2003. god. premještena je iz Dubrovnika u samostan sv. Ane u Splitu, te godinu dana radi kao njegovateljica u dječjem vrtiću mali Isus u sklopu samostana. Od rujna 2004. god. radi u dječjem vrtiću mali Isus u samostanu sv. Alojzija Gonzaga u Kaštel Kambelovcu i vanredno studira predškolski odgoj na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Splitu, kojeg je uspješno završila 2007. Godine.  Stiče  zvanje: odgajatelj predškolske djece. Nakon teološko-katehetskog doškolovanja na Katoličkom bogoslovnom  fakultetu Sveučilišta u Splitu, dobiva kanonski mandat od Splitsko-makarske nadbiskupije za vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama. I danas radi kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću mali Isus u Kaštel Kambelovcu.

S. M.  Lucija ( Lucija) Jaganjac

 Rođena je 25. srpnja 1970. u Ćilipima;  otac Mijo i majka Luce rođ. Diklić-Simović.

Krati životopis:

 U Družbu primljena je 15. kolovoza 1994.u samostanu sv. Ane u Splitu te započela  redovničku kandidaturu. Prije dolaska u Družbu završila je gimnaziju i započela studij u Sarajevu, zbog ratnog doba  nastavljenog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Nakon položenih prvih redovničkih zavjeta dolazi u samostan u Metkoviću, gdje radi u dječjem vrtiću dvije godine i vanredno studira predškolski odgoj na Pedagoškom fakultetu u Mostaru. Stiče stručni naziv nastavnik predškolskog odgoja. Nekoliko godina kasnije polaže stručni ispit za zvanje odgojitelj predškolske djece. Nakon teološko-katehetskog doškolovanja na Katoličkom bogoslovnom  fakultetu Sveučilišta u Splitu, 2005. god. dobiva kanonski mandat od Splitsko-makarske nadbiskupije za vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama. Od 1999. god  do 2002. god. radi kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću mali Isus u Kaštel Kambelovcu,  te tri godine kao odgojiteljica u dječjem vrtiću mali Isus u samostanu sv. Ane u Splitu. Slijedeće četiri godine preuzela je službu kuharice u samostanu sv. Obitelji u Dubrovniku  gdje je godinu dana vršila i službu predstojnice. Službu odgajateljice i voditeljice u Dječjem vrtiću mali Isus u Metkoviću vrši 12 godina. Lanjske godine tj 2021.premještena je  u samostan sv. Obitelji u Dubrovniku, gdje je i sada, te vrši  službu njegovateljice u staračkom domu i na pomoć je svojoj majci smještenoj  među naše štićenice.

Obnova zavjeta

S. M. Tajana (Tajana) Andrle obnovit će privremene redovničke zavjete na godinu dana.

s.M.M.M. i s. M.L.B.

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve