Stručni skup za vjeroučitelje u školi Subota, 8. 3. 2014.

Vjeroučitelji Splitsko – makarske nadbiskupije i Hvarske biskupije imali su 8. ožujka 2014. stručni skup u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu. Tema je bila, Građanski odgoj i vjeronauk – zajedničke i prijeporne točke. Vjeroučitelji su odslušali dva predavanja nakon kojih je slijedila diskusija te pedagoške radionice. 


Na ovom skupu sudjelovale su u svojstvu stručnog usavršavanja sestre vjeroučiteljice naše provincije: s. Rebeka Batarelo, s. Terezija Pervan, s. Mila Deak, s. Marijanka Dominiković, s. Branimira Lozo, s. Roka Ćubelić, s. Jelena Marević, s. Marinela Delonga i s. Dolores Brkić.

Nakon molitvenog uvoda, sve nazočne pozdravio je mr.don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda u Splitu te uveo u smisao i razlog ovog skupa gdje je posebno istaknuo: Nužno je upoznati sadržaje i ciljeve ovog novog školskog predmeta, te ih pravovremeno vrednovati kao zajedničke ili prijeporne točke vjeronaučnoj nastavi. Svojim vjeroučiteljima riječima ohrabrenja obratio se i potaknuo na promišljanje kao i dosljednost u promicanju vrijednota nadbiskup Marin Barišić.

Prvo predavanje održao je prof.dr. Marko Trogrlić s katedre povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu koji je vrlo angažirani vjernik kao Katolički intelektualac. Tema njegova predavanja bila je: Građansko društvo : geneza, postignuća, izazovi.

Drugo predavnaje održala je predstojnica katehetskog ureda Riječke nadbiskupije prof. Ksenija Rukavina-Kovačević, na temu Građanski odgoj u školi, potreba ili uvjet.

Jedan i drugi predavač osvrnuli su se na sve pozitivne i negativne strane uvođenja novog predmeta u hrvatske škole.

Prof. Rukavina-Kovačević završila je bremenitom rečenicom: ,,prešućivati temeljne istine o čovjeku i svijetu… u nebo je vapijući grijeh.''

Nakon predavanja i tematskih rasprava slijedio je rad u radionicama po kriteriju Županijskih stručnih vijeća gdje se po skupinama izrađivao plan i program izvannastavnih aktivnosti. Teme su vezane za Solidarnost, Ljudska prava, Kulturnu baštinu i Domoljublje, a još za srednju školu i Društveno-politička odgovornost. U vođenju radionica sudjelovale su naše dvije sestre: s.Marinela za osnovnu školu i s.Dolores za srednju kojoj je tema bila Solidarnost te je u temelju postavila kao primjer Isusovu solidarnost u Evanđeljima na kojim izvorima je djelovao i naš sluga Božji Josip Stadler. Solidarnost bi trebala biti dominantna odgojno-obrazovna vrijednost školskog Kurikuluma. Stručni skup je završio sa riječju predstojnika mr.Josipa Periša koji je izložio program susreta maturanata te planom rada s vjeroučiteljima početnicima gdje je svoju savjetodavnu riječ kazala i viša savjetnica iz AZOO , prof.Sabina Marunčić iz Splita.

Završiti ću sa ovom znakovitom rečenicom koju nam je na kraj svog predavanja na poseban način rekao dr.Marko Trogrlić : ,,Naš Gospodin nije rekao ; vi ste MED Zemlje, nego, VI STE SOL ZEMLJE.''

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve