Trodnevni duhovi seminar Nedelja, 7. 10. 2018.

Euharistijskim slavljem u 11 sati, 7. 10. u samostanskoj kapeli u Livnu – Žabljak, završio je duhovni seminar, kojeg je vodio don Đuliano Trdić svećenik riječke nadbiskupije. Teme ovog seminara bile su: „Koja je misija moga života“, „Guba duše“, „Nametnici duhovnog života- zavist, zlo oko, skandal“, „Nametnici duhovnog života-škrtost“, „Naš poziv je milosrđe i praštanje“, „Naš poziv je tiho mučeništvo“, „BDM u našem životu“, „Naš poziv je svjedočenje“ i „Euharistija u našem životu“.


Svaka tema obrađena je na prihvatljiv i razumljiv način, popraćena životnim primjerima, temeljena na tekstovima Sv. Pisma. Svjedočanstvo življenja  u suradnji s voljom Božjom vidjeli smo u životnim iskustvima svetaca, za koje smo već čuli, kao i onih s kojima smo se prvi put susreli. Ta svjedočanstva su nam posvijestila mogućnost života u suradnji s Božjim planom za nas. „Vi ste grad na gori, vi ste svjetlo svijeta“, ne bit će te ili bili ste, nego to ste sada, u ovom času. Živimo sadašnji trenutak i prihvatimo ga kao priliku. Ne možemo biti sveti u intervalima, nego u svakom momentu, to znači u kontinuitetu. Sretni smo onda ako smo u skladu s Božjom voljom i Njegovim planom. Put obraćenja je okretanje od sebe, svoje sebičnosti, samovolje, svojih planova prema Božjim planovima. Od križa ne možemo pobjeći: ili ga prihvatiti kao svetac, ili kao razbojnik ( na Golgoti). To znači da ćemo trpjeti sigurno, ili kao svetac, ili kao pokajnik ili kao,prokletnik. Siguran znak da smo u skladu s Božjom voljom jest radost i mir u duši. Jedini mogući način da budemo ono što Gospodin od nas traži jest hranjenje duše njegovom Riječju, a to znači međusobnim dijalogom s Bogom. Gospodinu je poznata ljudska narav, pa nam je ostavio pomagala, tj. sredstva preko kojih ćemo upoznavati i vršiti Njegovu volju. Da bismo mogli biti na Njegovu putu, moramo se susresti sami sa sobom, tj postati svjesni sebe i istine o sebi, svoje ograničenosti i grešnosti, te naginjanju naravi na ono što je lakše. Kad se susretnemo sami sa sobom, postajemo svjesni da jedino s Božjom pomoći možemo biti ono što On od nas očekuje i zbog čega nas je postavio tamo gdje jesmo. Molitva, bez obzira kojeg oblika je: prosidbena, zahvalna, slavljenička otvarat će put Duhu Svetom da u nama izvodi djelo Božje i osmisli naš život. Život bez smisla je – besmislen. Marija, naša Majka i zagovornica bit će uz nas, radovat će se našem predanju i povjerenju. Ona je po povjerenju, poniznosti i predanju ispunila Božji plan i posredovala u našem spasenju.

 Svi sudionici ovog susreta nisu krili oduševljenje i zahvalnost Gospodinu za ovaj milosni dar, kao i zahvalnost što pronalazi ljude otvorene za suradnji s Njime  u Njegovu spasiteljskom planu.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve