“U službi Crkve i naroda” zbornik o životu i radu nadb. Dr Frane Franića Ponedjeljak, 22. 9. 2014.

"U sklopu međunarodne književno-znanstvene manifestacije XXVI. „Knjige Mediterana'' (21.-27. rujna 2014.) koja je usmjerena ka istraživanju i afirmiranju mediteranskih ishodišta hrvatske kulture, u nedjelju 21. rujna u splitskom Zavodu hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljen je zbornik radova o pokojnom splitsko-makarskom nadbiskupu i metropoliti mons. dr Frani Franiću. 


 Djelo s naslovom “U službi Crkve i naroda", zbornik je radova o životu i radu nadbiskupa Frane Franića“ objavljen je u prigodi 5. obljetnice smrti i 100. obljetnice rođenja (1912-2012.) u nakladi  Crkva u svijetu. O knjizi su govorili splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, mons. dr. Drago Šimundža, prof. dr. Marko Trogrlić i prof. dr. Josip Vrandečić.

Knjiga, u četiri dijela, donosi radove 25 teologa i povjesničara sa znanstvenog simpozija koji je održan u prosincu 2012. godine u organizaciji Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Grada Kaštela. Knjiga, koju su uredili dr. Drago Šimundža i prof.dr. Nediljko Ante Ančić, na kraju u posebnom prilogu donosi Opći prikaz zbornika (na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku) te kazalo imena.

U uvodnom izlaganju urednik zbornika mons. dr. Drago Šimundža, dugogodišnji bliski Franićev suradnik prikazao je životni put i crkveni duh nadbiskupa Frane Franića (1912.-2007.). Istaknuo je njegov dugogodišnji svećenički (70), biskupski (56) i profesorski staž (38), naglasivši da je bio najduži biskup u povijesti, u kronologiji salonitanskih i splitskih biskupa. Od toga je 34 godine predvodio Splitsko-makarsku nadbiskupiju (1954.-1988.), prvo kao biskup, potom kao nadbiskup i metropolit. „U svom je radu i životu bio neumoran apostol vjere i odgovoran pastir Crkve, ugledan član Koncila i našeg episkopata. Hrabro i dostojanstveno predvodio je Božji narod, pastirski odlučno i vjerodostojno te tako ostao znakoviti simbol biskupskog poziva i postojani svjedok evanđeoskog poslanja“, kazao je dr. Šimundža.

Govoreći o životu i djelu nadbiskupa Franića, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić je kazao kako je nadbiskup Franić bio jedan od najdugovječnijih nadbiskupa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, te je usporedio teška i tamna vremena prvog salonitanskog biskupa Dujma s olovnim vremenima nadbiskupa Franića koji je, također, ostavio duboko svjedočanstvo. ''Nadbiskup Franić je bio čovjek čvrstih stavova u pitanjima vjere, morala, Crkve, ustrajan do kraja - spreman na mučeništvo, a s druge strane bio je osoba otvorena novostima i suradnji'', istaknuo je nadbiskup te nadodao kako je pet godina odmaka mali period za objektivno i cjelovito vrednovanje Franićeva života i rada, no pohvalio je izdavanje Zbornika, za kojeg vjeruje da je tek prvi u nizu jer „je još puno toga što trebamo otkriti o ovom velikom i značajnom čovjeku, koji je zadužio ne samo Splitsko-makarsku, nekoć salonitansku Crkvu, već i Crkvu u Hrvata. Doista s nadbiskupom Franićem se moglo i ne slagati, ali ga se nije moglo ne cijeniti, uvažavati i poštivati'', zaključio je metropolit Barišić.

U svom osvrtu prof. dr. Marko Trogrlić i prof. dr. Josip Vrandečić složili su se kako je Zbornik donio niz važnih elemenata za izgradnju solidne konstrukcije u daljem proučavanju misli i djela ovog velikog čovjeka. ''Otvorena su nova pitanja. Osvjetljenja stara. Plodno je zaključena jedna važna inicijativa za obilježavanjem Franićeve stogodišnjice rođenja spomenutim simpozijem, zasigurno kao prvi konkretan korak u daljnjim objektivnim nastojanjima za temeljitim i sustavnim sagledavanjem Franićeva života, djela i misli'' zaključio je prof. Trogrlić."   Napisao/la  Ivica Luetić    (Članak preuzet iz Vjesnika Splitsko - makarske nadbiskupije.) 

Nadbiskup dr Frane Franić osoba je koja je zadužila našu Družbu i našu Provinciju. U kritičnoj situaciji zajedno s nadbiskupom dr Smiljanom Čekadom, sarajesvkim nadbiskupom, zaozeo se za naše sestre i cijelu Družbu. Negova ljubav i dobročinstvo utkani su  u jedan dio naše povijesti, za vrijeme njegova upravljanjan splitsko-makarskom nadbiskupijom. Kad bi govorio o Služavkama Malog Isusa, upotrebio bi riječ "naše sestre". Sestre su bile uvijek uz njega, pomagale mu kad mu je bilo najteže, za vrijeme komunističkog progona, kao i u vrijeme bolesti. Od njegova dolaska u "Malo sjemenište" do smrti bile su mu od pomoći, a to je zaslužio. Na predstavljanju Zbornika bile su prisutne i naše sestre. U Zborniku  je jedan rad, kojeg je napisala s. Maneta Mijoč. Bila mu je studentica i suradnica, pa ga je mogla izbližega promatrati i upoznati. Njegova zauzetost, povezanost i ljubav prema našim sestrama, razlog su  da je ovaj članak u potpunosti preuzet iz Vjesnika splitsko - makarske nadbiskupije.  

 

  Vijesti - Sve