Briga za zvanja

Pastoral zvanja u našoj Provinciji uključuje: posjete župama, prigodne mjesečne susrete za djevojke u našim samostanima, kontakt sa zainteresiranim djevojkama, duhovne obnove za mlade te redovitu molitvu za nova duhovna zvanja. 

Na temelju godišnjeg plana Vijeće za apostolat zvanja nastoji u svakom mjesecu godine ostvariti neko prigodno događanje u kojem se mladi mogu susresti ili nešto saznati o životu sestara i duhovnom pozivu.

Kroz zajedničke i osobne susrete djevojke imaju mogućnost biti kod sestara i upoznavati se sa životom zajednice. Mogu biti uključene u zajedničku molitvu, sv. misu, klanjanje, druženje i ostale točke sestarskog djelovanja u zajednici. 

Posjet župama uključuje predstavljanje njihovog načina života djeci i mladima, kroz upoznavanje utemeljitelja i poslanja Družbe u životu Crkve. U sklopu posjeta, u dogovoru sa župnicima, sestre vode prigodne duhovne obnove u kojima se mladi imaju prilike osobno susresti sa sestrama i razgovarati o svemu što ih zanima o ovakvom načinu života.
 
Kroz navedene aktivnosti žele omogućiti mladima da otkriju poziv u svom srcu, ukoliko im ga Bog upućuje, te im približiti način života kako ga provode sestre Služavke Malog Isusa. 
 

Osvrti sa susreta:

Za mene su susreti djevojaka vrlo važni. Upravo sam na jednom od njih i osjetila poziv, a svakim novim susretom poziv jača. Na susretu se duhovno obnavljamo, a to je vrlo važno u današnje vrijeme, pogotovo za mlade ljude koji iz dana u dan uranjaju u nove izazove društva. Kako bismo znali u kojoj situaciji na koji način postupiti, osluškujemo Duha Svetoga, ali i naše sestre koje nas uvijek nastoje poučiti životno važnim stvarima. U to vrijeme nastaje oaza povjerenja između sestara i djevojaka. Zajedno (jer smo tako jači) postavljamo im pitanjima, ne samo o redovničkom životu, nego i o suživotu s drugim ljudima. Tih dana učimo živjeti i moliti poput pravih redovnica. Pomažemo im u kućanskim poslovima te zajedno molimo iz časoslova. Molitva još više produbljuje zajednički duh, pa je normalno da se uvijek rađaju nova prijateljstva. Ona, blagoslovljena od Oca, opstaju i u teškim situacijama jer smo dani jedni drugima na dar. Svakoj bih djevojci preporučila da dođe na susret produbiti odnos s trojedinim Bogom, redovnicama i novim, ali i starim prijateljicama, jer to iskustvo ostaje kao moralna podrška cijeli život, kroz mnoge kušnje. 
 

Nikolina Mijatović

Odlasci na susrete u samostan za mene su nešto posebno. Iznova se tomu veselim. Tamo se osjećam kao doma. Volim se družiti sa sestrama jer one predstavljaju način života kakvim bih ja voljela živjeti. Općenito mislim da su ti susreti jako korisni za nas mlade djevojke. Na susretima se njeguju istinske vrijednosti života. A u tim istinskim vrijednostima jedino i glavno uporište je Isus Krist. Imala sam priliku više puta boraviti u samostanu i sa sigurnošću mogu reći da su ti dani najljepši dijelovi moga života. Na svim tim susretima sam bila jako sretna. Osjećala sam se ispunjeno. Ti susreti su mi mnogo značili i znače mi još uvijek. Oni su trajni pečat na mom srcu. Na neki način su mi pokazali životni put. Shvatila sam što želim! Zahvalna sam Gospodinu što sam imala priliku i što svaki dan imam priliku družiti se sa sestrama i to meni najdražim SMI. I naravno, sa susretima treba nastaviti da i ostale mlade djevojke na izravan i blizak način upoznaju život u samostanu. Mislim da je to korisno i za razvoj novih duhovnih zvanja.
 

Lucija Nevistić

  Briga za zvanja - Sve