Proslavljena 170. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera Četvrtak, 24. 1. 2013.

SLAVONSKI BROD: „Nasljedujmo njegovu vjeru...“

U četvrtak, 24. siječnja o.g. u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, svečano je proslavljena 170. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa. Euharistijsko slavlje predslavio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u zajedništvu sa župnikom Ivanom Lenić i još desetak svećenika. Na proslavi je sudjelovalo četrdesetak sestara Služavki Maloga Isusa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske na čelu sa vrhovnom glavaricom s. M. Radoslavom Radek, te provincijalkama s. Admiratom Lučić  iz Sarajeva i s. Katarinom Penić-Sirak iz Zagreba. Prisutne su bile i redovnice iz drugih redovničkih zajednica koje djeluju u Slavonskom Brodu.


Euharistijskom slavlju prethodila je procesija od župne crkve do trga Josipa Stadlera gdje su svi okupljeni vjernici predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem položili cvijeće, upalili svijeće i molili za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.

U svojoj homiliji kardinal Puljić je zahvalio Gradu Brodu i župi Gospe Brze Pomoći što čuvaju uspomene i istinski prenose vrednote sluge Božjega Josipa Stadlera, koji je u njihovu gradu prije 170 godina ugledao i svjetlo dana i svjetlo vjere.

Upozorio je na opasnost da mi Hrvati često zaboravljamo svoje velikane. „To je jedna čudna pojava u povijesti. Gotovo nema velikana da ga nismo oblatili. Zato je važno, kako je u pozdravnom govoru župnik Lenić naglasio, da prepoznamo korijene one baštine iz koje mi danas živimo“, rekao je kardinal Puljić. Ocrtavajući Stadlerov život naglasio je kako se unatoč teškoćama u djetinjstvu, a i daljnjem životu Stadler nikada nije žalio: „Bio je čovjek koji je na Boga računao, rastao je s Bogom, zrio je s Bogom i zato ga je Bog mogao upotrijebiti za velike stvari. Ne samo što je postao svećenik, profesor u Zagrebu, nadbiskup u Sarajevu, nego je bio suradnik Božji u tako teškim vremenima. Nedostaje nam to povjerenje u Boga“ naglasio je kardinal Puljić zapitavši se gdje je naše pouzdanje u Boga.

Ukazavši na vrijednost života podsjetio je na 55 milijuna abortirane djece u Americi, zbog čega su biskupi pozvali vjernike da čine pokoru. „Što mislite da se Stadler nije rodio? Niti bi bilo tako uspješno organizirane Crkve u Sarajevu, niti bi bilo časnih sestara, niti toliko ostvarenih dobrih djela. Zato želim u ovoj Godini vjere u nama probuditi povjerenje u Boga i vrednovati život, kao Božji dar. Mi vjerujemo u Boga, ali nemamo dovoljno povjerenja u njega. Danas je više nego ikada potrebno svoju vjeru, uvjerenje utkati u svekoliki život, da jednostavno zračimo“, rekao je kardinal Puljić i na poseban način zahvalio Služavkama Maloga Isusa, koje je nadbiskup Stadler utemeljio: „Nemojte, sestre, dozvoliti da ovaj sekularizam niti agresivni relativizam uguše radost vaše vjere. Neka u vama ljudi čitaju da se isplati živjeti životom vjere, isplati voljeti Isusa, ne zbog koristi ovozemaljske, nego da otkrijemo smisao života, nadu život, da se ne bojimo“.


Prisjetivši se pak svoga djetinjstva kada svojih roditelja nikada nije čuo upit: „Kako ćemo, nego dat će Bog!“, roditeljima je poručio: „Prenosite svojoj djeci sigurnost vjere, pouzdanja u Boga, da djeca radosno rastu da se ne boje života. Ma, nije ničija do zore, Božja je zadnja!“

Dok je kardinal Puljić pri kraju Mise klečao ispred Stadlerove slike postavljene pored oltara župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek, kao molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera, otpjevao je pjesmu „Slugo Božji Josipe“, koju je napisala župljanka Nedjeljka Andrić-Novinc.

U pozdravnoj riječi župnik Lenić naglasio je kako u Godini vjere budeći spomen na Stadlerovo i vlastito krštenje želimo ispovijedati vjeru u Krista svjedočeći je novim naraštajima, a posebno obitelji u ovom izazovnom vremenu. O tijeku daljnjih događanja u Godini vjere vezanim uz Stadlerov lik, pak je kao spomen na Stadlerovo krštenje, najavio postavljanje spomen-ploče u župnoj crkvi te hodočašće Brođana u Sarajevo.

Molitvenu pripravu u župnoj je crkvi prije Mise predvodila provincijska glavarica s. Admirata, kojom je započela devetnica Božanskom Djetetu Isus za rast i cjeloviti odgoj djece i mladih u našim obiteljima. (kta/b.l./am)

  Vijesti - Sve